Familien Zusammenführung, Ehegatten Nachzug
- Almanya'da yaşayan veya uzun süreli oturum hakkı olan biriyle evlenen her Türk vatandaşı aile birleşimi vizesi ile Almanya'ya gidebilmektedir. Eşle aile birleşimi yapılabildiği gibi, çocuklarda ailelerinin yanına aile birleşimi vizesi ile Almanya'ya gidebilirler.
- Ancak Alman Hükümeti, aile birleşimi yapabilmek için bazı şartlar aramaktadır. (UYUM/ENTEGRASYON YASASI). Almanya'ya gidecek kişi Almanya'daki yaşama daha kolay uyum sağlayabilmesi için öncelikle:
- Alman Konsolosluğunun aile birleşimi vizesi için gerekli gördüğü Almanca dil yeterlilik sınavını başarıyla geçmek zorundadır.
- Aile birleşimi yapanlar Almanylar. a'da mutlaka sağlık koşullarına uygun ve güvenli bir konutta oturmaları gerekmektedir. Hatta Almanya'daki yaşanacak evin büyüklüğü bile önemlidir. Almanya'da yaşayan eşin evinin kira kontratına bakılır ve uygun olup olmadığına karar verilir.
- Türkiye'den giden kişi Almanca'yı tam olarak konuşamayacağı için iyi gelirli bir işe girmesi hemen mümkün olmayabilir. Bu nedenle Almanya'da yaşayan kişiden son üç aya ait maaş bordrosu veya işyeri sahibi ise gelir beyan etmesi istenir. Böylece buradan giden kişi ile birlikte yaşamları garanti altına alınmış olur.
- Normalde aylık gelirden aylık genel giderler düşer (kira, borçlar vs.) ve kalan para iki kişinin (çocuklar varsa onlarında) yaşamasına yeterli olması önemlidir.
- Türkiye'den giden kişinin Almanya'da bir sağlık sigortasına ihtiyacı vardır. İlk gittiğinizde sigortanız Almanya'daki eş sayesinde sağlanır.
Aile birleşimi yapmak için gerekli olan yaş sınırı?
- Evlilik yoluyla Almanya'ya gidecekler evli bile olsalar en az 18 yaşında olmak zorundadırlar. 18 yaşından küçükler evlenerek aile birleşimi vizesi alamazlar.
- Türkiye'deki çocuklar aile birleşimi yoluyla anne veya babasının yanına gidecekse 12 yaşından itibaren bir uyum sınavına girmek zorundadırlar. 15 yaşını geçenlerde farklı bir şekilde aile birleşimi yaparlar.
- Çocuklarla ilgili konular farklı şartlar gerektirir. En önemlisi Türkiye'den gidecek çocuğun burada ona bakacak kimsesi olmaması gerekir. Ayrıca anne veya babadan çocuğun hayatını mutlaka güvence latına alacak bir yaşam istenir. Detaylar için hukuk sitelerine bakabilirsiniz.
AİLE BİRLEŞİMİ KURSU NEDİR?
- Bir çok Almanca kursları vardır. Ancak konsolosluğun istediği Goethe sertifikası sınavına doğru hazırlanabilmeniz için aile birleşimi Almanca kursuna gitmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü Almanca sınavı Alman eğitim sistemine uygun ve uyum yasası şartlarına göre yapılmaktadır.
- Bu nedenle gittiğiniz Almanca kursu öğretmenlerinin Almanya, Avuturya, İsviçre eğitimli ve Almanya'nın kültürünü bilen kişiler olması başarınız ve uyum sürecini hızlandırmanız için daha iyi olacaktır. Almanca sınavında Alman kültürüne ait sorular bulunmaktadır.
- Almanya sınav sistemide Türkiye'dekinden farklıdır.
ALMANCA AİLE BİRLEŞİMİ SINAVINDA NELER SORULUR?
- Almanca sınavı dört bölümden oluşur:
- DİNLEME: Dinletilen konuşmaları, anonsları, telesekretere bırakılan mesajları anlayarak sorulan sorulara cevap verme
- OKUMA: Size verilen okuma parçalarına ait soruları cevaplama
- YAZMA: Herhangi bir yere başvurabilmek için verilen formları doldurma ve bir mail veya Almanca mektup yazma
- KONUŞMA: Kendini tanıtabilme, soru sorabilme, sorulan sorulara cevap verme
- Almanca (Goethe Zertifikat A1 PRÜFUNG) aile birleşimi sınavı hakkında detaylı bilgileri ana sayfamızdaki Almanca sınavı bölümünde bulabilirsiniz.
- Aile Birleşimi Almanya / Almanya aile birleşimi vizesi başvurusunda gerekli evraklar:
- Evlilik nedeniyle Almanya'ya gitmek isteyen vatandaşlarımız konsolosluğa vize başvurusu yaptıklarında Aile birleşiminden dolayı vize alabilmektedirler.
- Aile vizesi birleşimi vizesinden yararlanarak Almanya'ya gidecek Türkiye vatandaşları Alman hükümetinin kısa bir süre önce yürürlüğe koyduğu “UYUM (ENTEGRASYON) YASASI” koşullarını yerine getirmek zorundadır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Türkiye'deki eş, bir temel (A1 düzeyi) Almanca kurs bitirmiş olmalıdır. Bu kurs için de, deneyimli kadromuz hizmetinizdedir.
- Türkiye'deki eş, kurs sonrasında A1 Almanca sınavına girip geçer not almalıdır.
- Türkiye'deki eş, Almanya'ya ilk gidiş vizesi için Alman büyükelçilik veya konsolosluğuna başvururken, sınavı başarıyla geçtiğini gösteren belgeyi yanında götürmelidir.
- Almanya'da yaşayan eşin, son altı ay süresince, Almanya'da bir işyerinde çalışıyor olması gerekmektedir. Türkiye'deki eş için böyle bir çalışma zorunluluğu yoktur.
- Almanya'daki eş, kendisinin ve Türkiye'deki eşinin geçimi karşılayabilecek bir gelire sahip olmalıdır. Bu miktar Alman makamlar tarafından belirlenir ve dönemden döneme değişebilir. Güncel bilgi için bize danışınız.
- Almanya'da yaşanacak evde, çift, kendilerine ait bir odaya sahip olmalıdır. Ev yeterince büyük olmalıdır. Güncel bilgi için bize danışınız.
- Türkiye'den gidecek eş, Almanya'ya seyahatlerinde, sağlık sigortası sahibi olmalıdır.
- İlk gidişte, yarı zamanlı (part time) çalışma izni verilir, tam zamanlı çalışma izni verilmez.
- Almanya'ya gidecek olan kişi, ilk seferde 3 aylık vize ile giriş çıkış yapar ve çiftin orada gerçekten bir aile yaşantısı sürdürdüğüne Alman yetkililer tarafından karar verilirse, vize süresi uzatılır.
- Yabancılar polisinin gerekli görmesi durumunda, 3 ay sonunda, vizenin uzatılması işlemleri esnasında, Türkiye'den gelen eşten bir uyum kursuna gitmesi istenebilir. Kurs süresi, yabancılar polisi tarafından belirlenir, kişiden kişiye değişebilir
- A1 Goethe Zertifikat aile birleşimi Almanca sınavı ne zamandır?
- Almanca aile birleşimi sınavı, bu kış ayda bir yapılıyor. Sınava Türkiye'nin her şehrinden katılındığı için sınav başvuruları yoğundur. Bu nedenle, sınav başvuruları istenen sınav tarihinden 15-20 gün önce yapılmalıdır. Aile birleşimi Almanca kursumuza devam eden öğrencilerimizin, tüm sınav başvuruları kurumumuz tarafından yapılmaktadır.
- Aile birleşimi Almanca sınavında neler sorulur?
- Almanca aile birleşimi sınavı 4 ayrı bölümden oluşur, her bölüme ayrı ayrı girilir. Kimlik tespiti yapıldıktan sonra Almanca sınavı başlar. Önce;
- Dinleme bölümü (Hören): Almanca Goethe Sertifikası aile birleşimi sınavı sınıfa girildikten sonra başlar. Önce soruların bulunduğu kitapçıklar dağıtılır. Ardından ikili konuşmaların yada bazı anonsların dinletildiği parçalar dinletilerek o parçalarla ilgili sorulara cevap vermeniz istenir. Bu cevaplar cevap anahtarına işaretlenir. Aile birleşim sınav soruları sonucu cevap anahtarına bakarak değerlendirilir.
- Okuma bölümü (Lesen): Size dağıtılan kitapçıklardaki okuma parçaları ile ilgili Almanca soruları anlayarak cevap vermeniz istenir.
- Yazma bölümü ( Schreiben): Almanca sınavı yazma bölümünde iki görevi tamamlamanız istenir. Önce bir formu Almanca doldurabilmelisiniz. Diğer görev ise Almanca bir mail ya da Almanca bir mektup yazabilmenizdir.
- Böylece sabah gireceğiniz bölümler biter. Öğleden sonra Almanca aile birleşimi sınavı konuşma bölümü için bir saate randevu verilir. Belirtilen saatte konuşma bölümüne girersiniz.
- Konuşma bölümü (Sprechen): Almanca olarak kendinizi tanıtırsınız ve daha sonra Almanca sorular sorabilmeniz ve cevaplamanız istenir. Sınavda konuşulan tek bölüm budur.